Manifest Pirata de la Sirollada de maig 2015

11187192_1647816885450771_2866549806798266168_o
Pirates de Lleida, ja tenim aquí la Festa Major Popular de maig de Lleida. Després de mesos travessant mars i rius hem arribat, decidides a saquejar la Festa Major, per transformar-la de dalt a baix i retornar-la a mans dels lleidatans i lleidatanes.

Ara fa un any i mig, un conjunt de persones i entitats ens començàvem a trobar amb un propòsit ben clar: volíem una Festa Major diferent, veritablement popular, farcida d’activitats que responguessin als interessos de la majoria i no al d’unes poques empreses d’oci nocturn, que donessin cabuda al creixent i cada cop més viu teixit associatiu lleidatà, en definitiva, unes festes més populars, on les persones fóssim les verdaderes protagonistes.

I aquí ens trobem, amb molt camí encara per recórrer, però amb la certesa que avancem cap a bon port. I això ho demostren les fins a 17 activitats diürnes que hem programat, les barraques de les entitats que conformen la Sirollada durant les 3 nits de Festa Major, els diferents concursos endegats abans i durant la festa major, les campanyes contra el sexisme i el racisme en els espais d’oci, les consultes realitzades via xarxes socials per decidir com havia de ser la Sirollada d’enguany… Avancem decididament cap a la construcció de les veritables festes majors populars de Lleida!

Aquest any ens hem fet pirates, sota el lema “A l’abordatge! Construïm les Festes Populars!” estem decidides a saquejar els carrers i les places de la ciutat i omplir-les de vida i participació, deixant de ser consumidores d’oci i passant a ser part activa d’un esdeveniment de socialització i empoderament col·lectiu com són les festes majors. Pretenem subvertir el model de Festa Major imperant orquestrat per l’Ajuntament, un model que és una extensió del que és, avui en dia, l’oci a Lleida: un conjunt d’activitats basades en el consum, que serveixen per enriquir empreses privades.

La nostra contraproposta és clara, proposem repensar la Festa Major de dalt a baix, fent que la participació sigui un eix central, democratitzant-ne els processos participatius i de decisió, on la ciutadania se senti partícip directe de la preparació i execució d’aquesta; suggerim que la Festa Major esdevingui un punt de trobada per un teixit associatiu, cada cop més dinàmic i nombrós, que no es conforma amb el que se’ns imposa i que pretén generar punts en comú per avançar cap a respostes a un model d’oci que no hem escollit i sobre el qual volem decidir; plantegem avançar cap a festes més lliures, on les actituds sexistes i racistes no hi tinguin cabuda, on no s’estipulin i mecanitzin les nostres formes de relació en el marc dels seus models d’oci, volem avançar cap a noves formes d’oci que potenciïn un altre tipus de relacions i que reforcin els lligams col·lectius, per sobre de la individualitat a la que ens aboquen.

Aquestes festes de maig omplim la ciutat de pirates, perquè la Festa Major és de tots i totes.

A l’abordatge! Construïm les festes populars!

Posted in Uncategorized.